Vintage port, port der porten

Spannende weken in de Douro. Ieder jaar rond deze tijd beslissen portmakers of hun oogst van twee jaar geleden zo goed is geweest dat er een vintage port van kan worden gemaakt.

Vintage port is de port der porten, gemaakt van de allerbeste rode druiven en wijngaarden. Slechts 1% van de totale portproductie is vintage port.

bottlesDruiven voorbestemd te eindigen als vintage port gaan nadat ze zijn geplukt in grote granieten bakken (lagares). Daar worden ze met de voet getreden. Het vrijgekomen sap begint te gisten en de suikers worden omgezet in alcohol. Door toevoeging van brandy wordt dit proces vroegtijdig gestopt. Het resultaat is port, een zoete wijn met een hoog alcoholpercentage (18 tot 20 procent).

Anderhalf jaar later wordt de wijn beoordeeld. Als blijkt dat deze van uitzonderlijke kwaliteit is, besluit de portmaker om het oogstjaar als vintage te declareren. Na goedkeuring van het portwijn instituut, de organisatie die in Portugal de kwaliteit en productie van port bewaakt, kan de portmaker dan een vintage port op de markt brengen.

Declareren alle portmakers de vintage dan is er sprake van een algemene declaratie. Dat komt gemiddeld maar drie keer per tien jaar voor. Het afgelopen decennium was dat in 2000, 2003 en 2007.

Op dit moment worden de wijnen van 2011 beoordeeld. De eerste berichten spreken van een topjaar, kandidaat voor een algehele declaratie.

Vintage port is de duurste en meest besproken portstijl en wordt gekenmerkt door een intens donkerrode kleur, een buitengewoon krachtige en rijke geur en een verfijnde en complexe smaak van geconcentreerd fruit. Vintage port kan jong worden gedronken, maar ook voor verdere rijping 30 tot 40 jaar worden opgelegd.

Wie nog nooit een vintage port heeft gedronken, moet maar eens uitkijken naar een half flesje. Er zijn meerdere porthuizen die dat leveren. Zet er dan een gewoon glas Ruby port naast en proef het verschil.

Proost!

Oh ja, vintage port wordt ongefilterd gebotteld. Vergeet dus niet om bij het schenken een koffiefilter te gebruiken. Dat scheelt een hoop bezinksel in je glas.