Veel voor weinig

In 1675 exporteerden de Portugezen hun eerste port… en die ging rechtstreeks naar Amsterdam. Sindsdien zijn wij uitgegroeid tot een portdrinkende natie.

Niet dat port nou in de top vijf van meest gedronken drankjes staat, maar toch: na de Portugezen consumeren wij samen met de Belgen de meeste port per hoofd van de bevolking. Ruim een fles per persoon per jaar! Vergelijk dat eens met de Engelsen (een glas) of de Amerikanen (een vingerhoedje) en je kunt concluderen dat port hier aardig populair is.

Van alle port die in de Douro wordt geproduceerd gaat 15% naar Nederland. Wij drinken daarmee zelfs meer dan de Portugezen (13,5%). Alleen in Frankrijk moeten wij onze meerdere erkennen. Daar gaat 28% naar toe.

Wij mogen dan veel drinken, we blijven natuurlijk wel op de kleintjes letten. Negen van de tien glazen vullen we met Ruby of Tawny, die voor een paar euro in de super wordt gekocht. Slechts één op de tien glazen is gevuld met een duurdere portstijl zoals Reserve, Colheita, Aged tawny, LBV of Vintage. We drinken dus veel maar wel voor weinig. In Amerika en Engeland is dat anders. Daar is de verhouding 1:1. Het is dan ook geen wonder dat de marketing-euro’s van de porthuizen vooral die kant op gaan. Tien nieuwe klanten daar brengen immers veel meer op dan tien hier.

Wat is jouw favoriete port en hoe vaak drink je die?