Je eerste portproeverij

Heb je dat ook, vrienden voor wie port nog een groot vraagteken is? Die op een feestje geen druppel port in huis hebben, waardoor jij als liefhebber steeds weer achter het net vist? Hoog tijd dus om thuis eens een portproeverij te organiseren. Niet moeilijk, heel gezellig en vrienden bij wie je daarna nooit meer tevergeefs om een glas port vraagt. Lees mee hoe je dat het beste kunt aanpakken.

Doel

Met de proeverij wil je vrienden en familie kennis laten maken met port. Als ze na afloop weten wat port is en welke soorten er zijn én je krijgt bij de volgende keer bij hen thuis spontaan een glas port aangeboden, dan weet je dat je missie is geslaagd.

Deelnemers

SamenProeven
Port proeven doe je samen.

Belangrijk is dat iedereen zich tijdens de proeverij op zijn gemakt voelt. Geen hoogdravend gedoe dus! Betweters kun je dan ook maar beter niet uitnodigen net zoals notoire drinkebroeders die denken dat ze op de borrel komen. Tien tot twaalf deelnemers is ideaal.

Inkopen

Zonder port geen proeverij. Je kunt natuurlijk flink uitpakken met exotische aged tawnies, colheitas en vintages, maar het is in dit geval zinvoller om je te beperken tot de populairste portsoorten en bekende labels uit de supermarkt en slijterij. Voor ons zijn dat een fles droge witte port, een standaard ruby, ruby reserve, tawny reserve, 10 jaar oude tawny, LBV en een vintage. Ga daarbij liever niet voor eigen merk of second label en kies voor ruby- en tawny reserve hetzelfde porthuis.

Niet onbelangrijk is het glaswerk. Per deelnemer heb je 6 portglazen, 1 wijnglas en 1 champagneglas nodig. Daarnaast per 4 deelnemers nog een karaf en een spuugbak. Heb je niet alles zelf in huis kijk dan even bij de plaatselijke partyverhuurder.

Een proeverij is pas compleet als er ook wat valt te knabbelen: oude Goudse kaas, bittere chocolade, geroosterde amandelen en nog wat stokbrood om de smaak tussen proefmomentjes te kunnen neutraliseren.

De droge witte port zal worden gebruikt om een cocktail te maken. Daarvoor heb je nog nodig: drie flesjes tonic, wat mintblaadjes en een citroen.

Kosten

Een beetje afhankelijk van de labels die je kiest ben je voor de port rond de €120,00 kwijt. Tel daarbij op de kosten voor glaswerk en versnaperingen en je komt voor een proeverij met 12 personen op €170,00. Laat je je gasten per persoon €12,50 meebetalen, dan ben je nagenoeg uit de kosten.

Placemats, scorekaarten en documentatie

Het is natuurlijk prettig als de deelnemers weten wat in welk glas zit. Daarvoor krijgen ze allemaal een placemat met daarop de portlabels die worden geproefd. Een sjabloon vindt je hier.

Tijdens de proeverij wordt gekeken naar de port die het lekkerst is. Daarvoor krijgen alle deelnemers hun eigen scorekaart. Ok hiervoor is een sjabloon. Dat vindt je hier.

Als introductie van de proeverij zul je natuurlijk iets willen vertellen over wat port is en hoe het wordt gemaakt. De toehoorders zullen je eeuwig dankbaar zijn als ze dat verhaal samen met een korte beschrijving van de geproefde portsoorten op papier mee naar huis kunnen krijgen. Dat hoeft geen al te grote klus te zijn. Zoek met Google op “portproductie” en “portsoorten” en met wat knip- en plakwerk heb je al snel iets moois in handen.

PortDecanteren
Met het decanteren wordt de port van het bezinksel gescheiden. Hier gebeurt dat met kaasdoek. Met een koffiefilter lukt dat ook.

Schenk de vintage port zes uur voor de proeverij door een koffiefilter over in een karaf (decanteren) en zet deze samen met alle andere port in de koelkast.

Leg per deelnemer een placemat, scorekaart en pen klaar en zet de spuugbakken uit. Check even of de portglazen niet ruiken (zonodig afwassen) en plaats ze op de placemats. Plaats ook bij iedere deelnemer nog een wijnglas waarmee de mond kan worden gespoeld.

Haal een uur voor aanvang van de proeverij de ruby, ruby reserve, LBV en vintage port uit de koelkast en vul de bijbehorende glazen op de placemats. Doe dat vlak voordat de gasten binnenkomen ook met de tawnies.

De proeverij

De proeverij begint met een korte presentatie over port, hoe het wordt gemaakt en wat de kenmerkende verschillen zijn tussen wit, ruby en tawny. Deel vooraf de documentatie uit, zodat gasten aantekeningen kunnen maken. Tijdens de presentatie wordt een kleine porttonic geserveerd.

Recept voor de porttonic: een champagneglas met 2 ijsklontjes, een eenheid droge witte port (50 ml), een eenheid tonic, een half schijfje citroen en een mintblaadje
Recept voor de porttonic: een champagneglas met een ijsklontje; droge witte port en tonic 1:1; een half schijfje citroen en een takje mint.

Hapjes, stokbrood en spoelwater worden op tafel gezet. Vertel welke hapjes het best met welke port kunnen worden gecombineerd (kaas en chocolade met ruby-stijlen en amandelen met de tawnies) en wat de functie van spoelwater en stokbrood is. Adviseer om voor een optimale smaakbeleving in ieder geval de smaak te neutraliseren op de momenten waarop wordt overgestapt van een tawny naar een ruby stijl of omgekeerd.

Gestart wordt met de standaard ruby. Begeleid de deelnemers bij het proeven (kijken, walsen, ruiken, proeven, slikken / spugen) en laat ze op de scorekaart de kleur, geur, smaak, afdronk en algehele indruk met een cijfer van 1 tot 5 waarderen.

Vervolgens is de ruby reserve aan de beurt. Deze staat in de winkel vaak zij aan zij met de ruby en is in de regel een paar euro duurder. Vertel iets over deze port en laat de deelnemers de scorekaart weer invullen. Is er verschil met de gewone ruby?

Laat iedereen even de smaak neutraliseren en stap over op de tawny reserve. De bedoeling is dat hier het verschil tussen ruby en tawny duidelijk wordt. Geef een korte toelichting op deze port en laat de deelnemers vertellen wat de verschillen zijn met de ruby reserve. Ook nu weer wordt de scorekaart ingevuld.

Er wordt overgestapt naar het hogere segment. Gestart wordt met tien jaar oude tawny. Vertel iets over het blenden en rijpen op kleine houten vaten, dat zo karakteristiek is voor dit type port. Laat de deelnemers een vergelijking maken met de reserve tawny en hun indrukken weer noteren op de scorekaart.

Als de smaak met stokbrood is geneutraliseerd wordt de LBV geproefd. Leuk is het om hier te laten ontdekken hoe de smaak van port wordt beinvloed door het eten van kaas of chocola. Nadat de LBV is beoordeeld, wordt nogmaals een slok genomen, wordt de mond met water gespoeld, een stukje chocolade of kaas gegeten en daarna direct weer een slok genomen.

Ter afsluiting van de proeverij wordt de vintage geproefd. Sta stil bij het exclusieve karakter van deze port en vertel iets over het declareren van de vintage en het decanteren dat je die ochtend hebt gedaan. Geef de deelnemers ruim de tijd om deze port te beoordelen.

Scoren van de Port

Welke port is favoriet? Voor velen is dit het leukste moment van de proeverij. De deelnemers geven één voor één per port het cijfer door dat is gegeven voor de alghele indruk. Deze cijfers tel je per port op. De port met het hoogste aantal punten is de winnaar.

Meldt als je de uitslag bekend maakt hoeveel punten iedere port heeft gescoord en wat iedere fles heeft gekost. De deelnemers kunnen dit dan op hun scorekaart noteren.

Hoe verder

De proeverij zit er op. Tien tegen één dat je gasten een leuke avond hebben gehad. Of ook iedereen nu een portliefhebber is geworden zal moeten blijken. Over smaak valt immers niet te twisten. Zorg er in ieder geval voor dat port in hun gedachten blijft. Dat kun je heel simpel doen door ze te attenderen op www.portpraat.nl of www.facebook.com/portpraat te laten “liken”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *