Geen gedonder in de glazen

Wie kent hem niet, dat garantiezegeltje op de hals van een fles port. Maar waarom zit het daar en wat wordt er eigenlijk gegarandeerd?

In de afgelopen drie eeuwen is port uitgegroeid tot één van de belangrijkste exportproducten van Portugal. Alle rede dus om de kwaliteit ervan goed in de gaten te houden. Hiervoor zorgt het portwijninstituut ofwel de IVDP (Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto).

marker
Eén van de 335 granieten palen die het portgebied markeren. Deze is in 1758 geplaatst bij Quinta do Piar in de buurt van Mesão Frio.

Port wordt gemaakt in een gebied zo groot als Noord-Holland. Dat gebied werd 250 jaar geleden tot op de meter vastgelegd en met 335 grote granieten palen gemarkeerd. De versterkte wijn daarbinnen was zo goed dat het port mocht heten. Daarbuiten niet. Het portwijninstituut ziet er op toe dat de port die wij kopen uit dit gebied komt.

Iedere portmaker die een partij port op de markt wil brengen moet daarvan vooraf een monster naar het portwijninstituut sturen. Daar wordt gekeken of de port valt binnen de normen die zijn vastgesteld per portstijl. Het instituut heeft daarvoor zeven professionele portproevers in dienst die dagelijks 20 partijen beoordelen (geluksvogels!). Is de port in orde bevonden en de herkomst vastgesteld, dan kan de portmaker overgaan tot botteling met het garantiezegel op de fles.

De controle van het portwijninstituut houdt hier niet op. Regelmatig zijn er medewerkers op pad die supermarkten en slijterijen bezoeken, daar de nodige port kopen en mee terugnemen naar Portugal. In het laboratorium wordt dan gekeken of er tijdens de reis van portmaker naar winkelier niet is geknoeid met de port.

Als je een fles port tegenkomt zonder garantiezegel kan dat vier dingen betekenen: of het is een port uit een ander land zoals Afrika of Australië; of het is een imitatiedrank die niets met port te maken heeft of het is een echte port die voor 1974 in Engeland of voor 1941 in Portugal is gebotteld. In het eerste geval: fles laten staan, in het tweede geval het portwijninstituut mailen en in het derde en vierde geval kijken of je de fles voor een goede prijs mee kunt nemen.

Sinds kort kun je bij het portwijninstituut informatie opvragen over de port die je thuis hebt staan. Ga daarvoor naar http://www.ivdp.pt/pagina.asp?codPag=163&codSeccao=2&idioma=0 en voer de gegevens van het garantiezegel in. Bij Série, aan elkaar, de twee letters boven en twee cijfers onder het nummer. Bij Número het nummer. Nog niet alle flessen staan erin, maar met een beetje geluk…

Lukt het nou niet, probeer deze dan eens: Porto VF04 007985 (Poças Jr Colheita 1997, gebotteld in 2011) of Porto QM04 784157 (Sandeman 20 years old Tawny, ook gebotteld in 2011).

Sandeman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *