Port met een ziel

Wine & Soul 10 jaar oude TawnyDe Douro barst van het jonge talent. Neem nou Sandra Tavares en Jorge Borges. Twee wijnmakers die elkaar in 2000 tegen het lijf lopen en al pratend over hun passie worden geraakt  door de pijl van Cupido.

Sandra werkt op dat moment voor Cristiano van Zeller (Quinta Vale Dona Maria) en Jorge voor Dirk Niepoort. Gedreven door de liefde voor elkaar en voor het vak besluiten ze in 2001 om samen een eigen wijn te gaan maken.

Onder de naam Wijn & Soul kopen Sandra en Jorge in Vale de Mendiz een oude wijnschuur en van Dirk Niepoort een kleine “oldskool” wijngaard met een mix van meer dan 25 inheemse druivenrassen op 80 jaar oude wijnstokken. De wijngaard wordt vernoemd naar hun hond Pintas. Zo ook de eerste wijn die in 2003 het levenslicht ziet. Alle 6000 flessen Pintas 2001 gaan in no-time over de toonbank en worden door de pers de hemel ingeschreven.

SandraJorgePintasVan de oogst in 2003 wordt voor het eerst ook een Vintage Port gemaakt. Deze Port die in 2005 op de markt komt ondergaat hetzelfde lot als zijn rode broeder uit 2001. Lovende kritieken alom en voor velen het beste bewijs dat er met passie en doorzettingsvermogen in de wereld van port altijd ruimte is voor een nieuwe ster aan het firmament. Als dat jaar ook nog eens een verbluffend goede witte wijn op de markt komt (Guru), kan de naam Wine & Soul niet meer stuk en wordt Jorge in 2008 in Portugal verkozen tot wijnmaker van het jaar.

5GIn 2009 komen Sandra en Jorge in het bezit van Quinta da Manoella, een wijngaard die al vijf generaties lang in bezit is van de familie van Jorge. In een bijgebouwtje van deze Quinta ontdekt men drie oude vaten waarin port zit die daar al meer dan 120 jaar ligt te rijpen. In 2011 stellen Sandra en Jorge een klein deel van deze port, 300 flessen, voor de liefhebber beschikbaar. Het moge duidelijk zijn dat daar wat meer voor moet worden neergeteld dan een appel en een ei (rond de 1800 Euro om precies te zijn).

Gelukkig wordt er ook aan de kleine man gedacht. Datzelfde jaar wordt vanwege het 10-jarig bestaan van de onderneming een 10 jaar oude tawny op de markt gebracht. 5000 flessen vinden hun weg over de wereld en ook nu zijn de critici weer meer dan aangenaam verrast. Een tawny op leeftijd, die met zijn aroma’s, complexiteit en lange afdronk menig gevestigd label in de schaduw zet. Of deze 10 jaar oude tawny de reden is geweest dat Jorge in 2011 voor de tweede keer tot wijnmaker van het jaar is verkozen vertelt het verhaal niet. Zeker is wel dat deze tawny een eye-opener zal zijn voor de liefhebber van tawny port die zijn horizon wil verbreden.

Naschrift

Wil je meer weten over Sandra, lees dan dit interview op wine-searcher.com. Geïnteresseerd in de 10 jaar oude tawny, kijk dan even naar Jorge op YouTube.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *