Port uit Venlo

BertGoede port wordt niet alleen in Portugal gemaakt. Bert Dielen weet er alles van. Hij is de eigenaar van een prachtige oude wijnwinkel in het centrum van Venlo. Gespecialiseerd in port en iedere dag weer op zoek naar juweeltjes, voor zichzelf en zijn klanten.

Aan de toonbank vertelt Bert over zijn loopbaan in de winkel, de eerste fles die hij kocht, de ontdekkingen die hij in Australië deed, de port die hij zelf maakt en zijn klanten die over de hele wereld zitten.

Van slachter tot vinoloog

De geschiedenis van wijnhandel Dielen gaat terug tot 1959. Opa Dielen had toen een slachterij samen met zijn zoons Jan en Joep. Omdat er niet genoeg werd verdiend om drie families te kunnen onderhouden besloot Joep wat anders te gaan doen. Van een kennis nam hij de slijterij-wijnhandel over en liet boven de ingang zijn naam noteren. Zonder al te veel ervaring maar met een enorme enthousiasme begon Joep als slijter.

Een jaar later wordt zoon Bert geboren. De winkel loopt dan al boven verwachting. Niet in de laatste plaatst door de producten die Joep zelf ontwikkelt: ingemaakt fruit en een veelheid aan likeuren. Gewoon experimenteren en kijken wat goed smaakt. Joep heeft het in zijn vingers. Zelfs een baksteen verkoopt hij nog voor goud.

Zodra kleine Bert kan lopen helpt hij vader in de winkel. Met stofzuigen, flessen wassen, afvullen en inmaken verdient hij zijn eerste centen. Van vader krijgt hij het advies om dat geld niet op de bank te zetten, maar er mooie port voor te kopen. Op zesjarige leeftijd koopt Bert dan ook zijn eerste fles, een Graham’s vintage 1963. De verzamelaar in hem is geboren. Op zijn 18e bestaat zijn collectie al uit meer dan 1000 flessen.

Als Bert in 1980 terugkeert uit militaire dienst gaat hij fulltime in de zaak werken en wordt hij in 1988 compagnon van zijn vader. Het naambord boven de winkel wordt veranderd in “Bert & Joep Dielen”. Van pa moet nog even het slijtersvakdiploma worden gehaald. Eén keer gaat Bert naar les. Daarna houdt hij het voor gezien. Met wat hij van zijn vader heeft geleerd haalt hij het schriftelijk op z’n sloffen. Het mondeling wordt zelfs een gezellig onderonsje.

Eigen cognac
Eigengemaakte veertig jaar oude XO cognac, een blend van 20 jaargangen met 1955 als uitgangspunt.

Wat lekker is komt van ver

Vanaf 1990 richten de Dielens zich steeds meer op het topsegment. Bert wordt regelmatig de wereld rondgestuurd. Op jacht naar “mooie spullen” zoals hij zegt. Australië, Amerika, Frankrijk en Portugal zijn favoriet. In die jaren proeft Bert meer dan 10.000 wijnen per jaar.

In 2005 overlijdt vader Joep en gaat Bert alleen verder. Het reizen gaat onverminderd door. Niet zelden komt Bert terug met een juweeltje. Zo ontdekt hij op één van zijn reizen door Australië in een schuurtje van een keuterboertje tien halfvergane vaten. Een aantal ervan nog met enkele liters port. Supergeconcentreerd en zo dik als slaolie. Langgeleden gemaakt, toen niet kunnen verkopen en uiteindelijk in de vergetelheid geraakt. Ter plekke wordt het goedje door Bert gefilterd, gebotteld en op het vliegtuig naar Nederland gezet. Enkele maanden later verkoopt hij het aan een paar Engelse portfanaten die een keer per jaar in Venlo komen winkelen.

Ook de absolute bestseller van de Dielens komt uit Australië: een drie jaar oude tawny uit de Barossa Vallei die in Venlo onder eigen label wordt gebotteld. “Een hartstikke mooi product” aldus Bert. Zijn klanten zijn het met hem eens: per jaar wordt er 6000 liter van verkocht. En eerlijk is eerlijk, met een prijs van € 11,00 de liter verslaat dit godendrankje fluitend iedere tawny uit de supermarkt.

Uit Frankrijk komt de tweede bestseller van de Dielens. Het is de 40 jaar oude XO cognac, die door Bert zelf wordt geblend. Maar liefst twintig jaargangen worden daarvoor gebruikt. Bert is trots op zijn cognac: “Enkele jaren geleden was er een grote proeverij met 6 top-sommeliers uit Frankrijk. Onze 40 jaar oude XO eindigde op een gedeelde eerste plaats met een cognac van Hennessy, de Richard, een flesje van bijna €1300,00!”

De Dielen Vintage 2011, verkrijgbaar in de smaken Shiraz en Grenache.
De Dielen Vintage, gemaakt van Shiraz of Grenache.

Een vintage uit Nederland

Bert is een enorme liefhebber van port, maar met één ding heeft hij moeite: het scherpe randje dat soms wordt geproefd door de te jonge alcohol die wordt gebruikt bij het stoppen van de gisting. “Als men dat spul nou eerst eens een paar jaar zou laten rijpen, er dus een mooi zacht product van maakt, dan zou dat de port nog beter maken.”

In 2009 gaat Bert zelf aan de slag. Het is tijd voor zijn eigen Vintage. Dat doet hij samen met Troy Kalleske, een van de beste wijnmakers uit de Barossa vallei. Shiraz en Grenache afkomstig van 80 jaar oude wijnstokken gaan dat jaar in de fermentatietank. Als er voldoende suiker is omgezet in alcohol wordt de fermentatie gestopt. Niet met jonge alcohol zoals verwacht… maar met de 40 jaar oude XO cognac uit Venlo! Deze keuze blijkt een schot in de roos. Alles is in no-time verkocht en een nieuwe traditie is geboren: jaarlijks wisselen 800 flessen vintage van eigenaar, flessen van €79,50 met daarin voor €25,00 aan XO cognac.

Wie drinkt wat

De port bij Dielen komt natuurlijk vooral uit Portugal. Van de Portugese port is de Late Bottled Vintage van Taylor’s het populairst, gevolgd door de 10 jaar oude tawnies van Taylor’s en Niepoort. Voor speciale gelegenheden kopen zijn klanten vooral de vintages van Fonseca en Taylor’s en de colheitas van Kopke. Een gewone ruby wordt door Bert nauwelijks verkocht.

De laatste jaren is de verkoop van Vintage Port afgenomen. Dat heeft volgens Bert alles te maken met de prijs. “In 1994 was er, na een rampzalig jaar (1993), sprake van een bijzonder goede oogst. Die is toen helemaal de hemel ingeschreven. De prijzen stegen mee, waardoor de vintage port zichzelf een beetje uit de markt heeft geprezen. Zeker toen de LBV’s steeds meer fruit en power kregen”.

In zijn winkel krijgt Bert veel Duitsers. Die komen vooral voor de wat eenvoudigere tawnies zoals de drie jaar oude tawny  uit de Barossa Vallei. Nederlanders kiezen vaker voor een LBV en indien in feeststemming ook voor de Vintage.

De Rockford
De Rockford, alleen verkrijgbaar in Australië en Venlo.

Thuis drinkt Bert het liefst de Rockford. Dat is een 18 jaar oude tawny die wordt gemaakt door Chris Ringland, volgens velen, de beste wijnmaker van Australië. Bert is de enige buiten Australië die een beetje export van deze tawny krijgt: 120 flesjes per jaar en daar gaat dan nog het nodige vanaf voor eigen gebruik… Wie in Venlo is moet er maar eens naar vragen, wellicht dat er nog wat van open staat om te kunnen proeven.

Van werk naar hobby

Vaak hoor je dat mensen van hun hobby hun werk maken. Bij Bert ging het andersom. Wat begon met werken voor geld groeide uit tot een leven waarin het plezier van het zoeken, vinden en delen van bijzondere producten centraal staat. Dat het daarbij vooral om de beleving gaat blijkt wel uit zijn keuze voor het meest bijzondere flesje uit zijn collectie: een Moscatel de Setúbal die in 1834 wordt gemaakt door José Maria de Fonseca, daarna  in een 30 liter vaatje aan boord van een schoener twee jaar lang rondzwerft over de wereldzeeën, vervolgens wordt teruggevonden door de Fonseca, die er 20 flesjes mee maakt waarvan er anderhalve eeuw later één via de privé collectie van David Guimaraens bij Bert terecht komt.

Naar de website van Bert? Klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *