Duorum, een droom van twee

Jose Maria Soares FrancoJosé Maria Soares Franco, jarenlang de grote man achter de beroemdste en meest legendarische wijn van Portugal – de Barca Velha. Zeven jaar geleden zegt hij zekerheid en succes vaarwel om samen met een oude vriend opnieuw te beginnen.

Tijdens de grote najaarsproeverij van Eriks Delicatessen in Amsterdam vertelt José over zijn leven tussen de druiven, een diner in 2006 dat zijn leven volledig op z’n kop zet en 10 miljoen euro waarmee een heel nieuw port- en wijnhuis wordt gecreëerd.

Wijnmakers van formaat

José wordt geboren in Lissabon. Als kleine jongen bezoekt hij regelmatig de wijngaarden van vier van zijn ooms. Op een dag ontmoet hij daar de vijfjarige João Portugal Ramos, zoon van een wijnmaker uit Alentejo. Samen dolen zij uren door verlaten wijngaarden en halfduistere wijnkelders. Ze worden vrienden voor het leven.

De jongens groeien op tussen de druiven en studeren af aan de landbouwhogeschool van Lissabon. João keert terug naar Alentejo en gaat aan de slag bij zijn vader. José vertrekt naar Porto en wordt wijnmaker bij Ferreira. Hij maakt er o.a. de legendarische Barca Velha.

João Portugal Ramos
João Portugal Ramos, jeugdvriend en zakelijk partner van José.

In 1987 wordt Ferreira verkocht aan Sogrape. José gaat mee en wordt verantwoordelijk voor alle wijn die Sogrape maakt. In de jaren die volgen worden de porthuizen Offley (1996) en Sandeman (2004) gekocht. Sogrape groeit uit tot één van de grootste wijnproducenten van Portugal.

Ook João zit niet stil. Na zijn studie wijdt hij zich aan de modernisering van de wijnbouw. Met de nieuwste technieken legt hij wijngaarden aan in het midden en zuiden van het land en in 1996 maakt hij in Alentejo zijn eerste eigen wijn. Een doorslaand succes zo blijkt. Tot drie keer toe wordt hij wijnmaker van het jaar.

Nieuw begin

José en João verliezen elkaar niet uit het oog. Eén tot twee keer per jaar eten ze samen en proeven elkaars wijnen. Zo ook in 2006 als João het voorstel doet om samen in de Douro een topwijn te gaan maken. José ziet dat niet zitten. Waarom zou hij Sogrape verlaten? Joāo geeft hem de reden: “Bij Sogrape moet je wijn maken zoals zij dat willen. Bij mij bepaal je dat zelf”. Drie maanden later en met een budget van 10 miljoen trekken beide mannen de Douro in op zoek naar de ideale plek voor hun nieuwe onderneming: Duorum, Latijns voor “van de twee”.

In de buurt van Quinta de Castelo Melhor broedt de vale gier.
In de buurt van Quinta de Castelo Melhor vindt je rotstekeningen en broedt de vale gier.

Bij het plaatsje Castelo Melhor dicht tegen de Spaanse grens wordt grond gekocht. Meer dan 60 perceeltjes van 1 tot 2 hectare met evenzovele eigenaren. De onderhandelingen zijn een tour de force, maar na 6 maanden kunnen de heren er hun naambord plaatsen: “Quinta de Castelo Melhor”. De omgeving is adembenemend, het gebied beschermd. Er wordt gebroed door de vale gier en in de omgeving vindt je rotstekeningen van meer dan 90.000 jaar oud.

Quinta de Castelo Melhor moet het kroonjuweel van de onderneming worden. Na egalisatie en het aanleggen van de patamares (terrassen) gaan in 2007 de eerste wijnstokken de grond in.

Omdat het nog zeker 6 jaar gaat duren voordat de eerste druiven kunnen worden geplukt en de kachel in de tussentijd wel moet blijven branden, huren José en João twee stokoude wijngaarden in de buurt en in Everdosa de Douro een wijnmakerij die wordt gevuld met hypermoderne apparatuur.

Een droom komt uit

José gaat aan de slag en in 2009 presenteert hij vol trots zijn eerste eigen wijnen die zijn gemaakt van de meer dan 100 jaar oude wijnstokken uit de gehuurde wijngaarden: twee rode wijnen (de Duorum Colheita en Reserve) en de Duorum Vintage Port 2007. Stuk voor stuk juweeltjes. De vakpers schrijft ze de hemel in.

Eerste wijnen uit eigen keuken
De eerste wijnen uit eigen keuken: de Duorum Colheita,  Reserva en Vintage Port 2007.

Vintage port is de crème de la crème onder de porten en wordt gemaakt van alleen de allerbeste druiven van één enkel oogstjaar. Een blend van meerdere inheemse druivenrassen, twee jaar gerijpt op eiken om daarna jong te worden gedronken of decennia lang door te rijpen op fles. Alleen als de oogst van uitzonderlijk goede kwaliteit is wordt er een Vintage van gemaakt en dat is gemiddeld eens in de 3-4 jaar.

Ook van 2008, 2009 en 2010 maakt José een vintage. Omdat deze jaren niet als vintage jaar worden uitgeroepen krijgt de port een andere naam: Duorum Vinha de Castelo Melhor ofwel wijngaard bij Castelo Melhor. Ze mogen dan officieel wel geen Vintage heten, ze smaken net zo goed.

Plukkers
Plukkers uit de omgeving keuren de eerste druiven van Quinta de Castelo Melhor.

In 2010 is het zover. Dan worden de allereerste druiven van Quinta de Castelo Melhor geplukt. Ze komen terecht in de Duorum Colheita van hetzelfde jaar. Een feestelijke gebeurtenis en een belangrijke mijlpaal in het project. Daarna gaat alles in een stroomversnelling.

De doorbraak

In 2013 is meer dan de helft van de nieuwe wijngaard voorzien van wijnstokken en presenteert José maar liefst vier nieuwe wijnen: de Vintage Port 2011, de Late Bottled Vintage (LBV) 2007 en twee fantastische rode wijnen van het kaliber Barca Velha – de Duorum O Leucura Cota 200 en 400, beiden uit 2008.

De Vintage Port is een regelrechte topper. Geholpen door een seizoen van ideale weersomstandigheden weet José een Vintage te maken die menig porthuis in de schaduw zet. De vakpers waardeert de 2011 met 92 – 94 punten.

De LBV is een kleine krachtpatser, gemaakt van de allereerste oogst van de onderneming. Fruitig en zacht van smaak, 6 jaar gerijpt op eiken in de kelders van Everdosa de Douro. Ook in het betaalbare segment weet José meer dan te overtuigen.

Een LBV is vergelijkbaar met de Vintage Port. Gemaakt van een blend van meerdere inheemse druivenrassen uit een en hetzelfde oogstjaar. Een LBV rijpt 4 tot 6 jaar op eiken en wordt dan gefilterd en gebotteld. In tegenstelling tot de Vintage Port neemt de kwaliteit van een LBV niet toe als hij op fles wordt bewaard.

Toekomst

José is een gelukkig man. Het is nog maar 7 jaar geleden sinds het diner met João. Inmiddels produceert hij 500 ton druiven per jaar en wordt Duorum geëxporteerd naar 24 landen. Tijd om achterover te leunen heeft hij niet. Volgend jaar wordt de eerste colheita port op de markt gebracht en binnen tien jaar moet de kwaliteit van de wijn die op Quinta de Castelo Melhor wordt gemaakt die van de gehuurde wijngaarden overtreffen.

Enkele maanden geleden maakte José een wandeling door zijn wijngaard toen hij werd overvallen door de deze gedachte:  “Está aqui tudo o que sei, e muito mais do que eu algum dia poderia sonhar” – “Hier is alles wat ik weet, en veel meer dan ik ooit had durven dromen”.
Het is zijn lijfspreuk geworden…

Wie
“Hier is alles wat ik weet, en veel meer dan ik ooit had durven dromen”.

 


 

Wie nieuwsgierig is  naar de creaties van José en in de omgeving van Amsterdam woont moet beslist eens langs gaan bij Eriks Delicatessen.

Erik en Jose
Erik en José tijdens de najaarsproeverij in Amsterdam.

Je vindt er niet alleen de Duorum port en wijnen maar ook geweldige kazen om mee te combineren. Liefhebbers voor wie Amsterdam net iets te ver is kunnen contact opnemen met Karakter Wijnimport, de importeur van Duorum voor Nederland.

Naar de website van Duorum? Dan klik je hier. Meer informatie over Eriks? Die vindt je hier. Contact opnemen met Karakter wijnimport? Dat kan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *