Moscatel, de neef uit Sétubal

MoscatelSétubal, een schiereiland net onder Lissabon. Tienduizend hectare aan wijgaarden waar volgens veel Portugese wijnliefhebbers de beste wijnen van Portugal worden gemaakt. Meer dan trots is men er op de Moscatel, een wijn die net als port wordt versterkt door toevoeging van alcohol.

Moscatel wordt gemaakt van de zoete muskaatdruif. Bijna altijd gaat het om de witte Muscat d’Alexandrië die door de Portugezen Moscatel de Sétubal wordt genoemd. Soms wordt er gebruik gemaakt van de blauwe variant: de Moscatel Roxo.

Schillen zijn smaakmakers

Bij de productie van Moscatel gaan de muskaatdruiven met schil en al in de fermentatietanks. Daar zetten gisten de druivensuikers om in alcohol. Op het moment dat de wijn het juiste zoetgehalte heeft wordt de fermentatie afgebroken door toevoeging van brandy.

MoscateldruivenIn tegenstelling tot port krijgt bij Moscatel de wijn eerst nog een aantal maanden de tijd om zoveel mogelijk smaak uit de druivenschillen te onttrekken. Pas daarna wordt het gefilterd en overgepompt naar eiken- of mahoniehouten vaten om in alle rust verder te rijpen.

Houtrijping is bepalend

Moscatel wordt net zoals port verkocht van één enkel oogstjaar (colheita, jaartal op de fles) of als blend van meerder oogstjaren.

De meeste Moscatel blijft twee tot vijf jaar op vat waarna het wordt geblend, gebotteld en verkocht. Moscatel van uitzonderlijke kwaliteit wordt apart gehouden en rijpt nog vele (tientallen) jaren door.

Bij jonge Moscatels voeren aroma’s van noten, rozijnen, citrusvruchten en honing de boventoon. De oude Moscatels worden vooral gekenmerkt door smaken van karamel en chocolade die samengaan met een lange, intense en licht stroperige afdronk.

De jonge Moscatel de Sétubal (witte druif) is goudgeel tot lichtoranje van kleur. Heeft deze Moscatel vele jaren houtrijping achter de rug dan is hij amberkleurig. Moscatel Roxo (rode druif) is in zijn jeugd oranjeroze en kleurt bij langdurige rijping door naar helder diep bruin.

Perfecte dessertwijn

Moscatel is een ideale dessertwijn die het licht gekoeld (10-12°C) meer dan uitstekend doet bij een cocktail van vers fruit of flensjes met vanillesaus.

Moscatel in Nederland

Moscatel de Sétubal is in Nederland vrij goed verkrijgbaar. Voor een fles betaal je tussen de 10 en 15 euro. De Roxo is moeilijker te vinden en ook duurder: 20 – 25 euro. Voor de liefhebber met verwende smaakpapillen zijn er de 10 en 20 jaar oude Moscatels. Deze kosten rond de 35 en 45 euro.

FonsecaVintage
In de kelders van José Maria da Fonseca liggen vaten opgeslagen met moscatels van meer dan 100 jaar oud.

Kijkje nemen bij de bron

Wie nader wil kennismaken met Moscatel en in de buurt van Lissabon is, moet beslist eens langs het plaatsje Vila Noggueira de Azeitão gaan. Daar zitten zowel Bacalhôa als José Maria da Fonseca. Dat zijn de twee grootste producenten van het land met wijnkelders die je beslist gezien moet hebben. Ga je naar José Maria da Fonseca, vraag dan of je hun Trilogia mag proeven: een blend van de drie beste oogsten van vorige eeuw (1900, 1935 en 1965). Ogen dicht en genieten maar!

Moscatel de Sétubal, iets zoeter als zijn neven in de Douro, maar minstens zo goddelijk.