Barros en de Anjerrevolutie

AnjerrevolutieOp 25 april 1974 vond in Portugal een staatsgreep plaats. Het leger had er geen zin meer in om nog langer met geweld de koloniale belangen in Afrika en Azië te moeten verdedigen terwijl het in eigen land steeds verder achteruit ging.

Ondanks herhaalde oproepen via de radio om binnen te blijven gingen die dag duizenden Portugezen de straat om hun steun te betuigen. Op de bloemenmarkt in Lissabon deelden verkoopsters Anjers uit die door de militairen in de loop van hun geweer werden gestoken. De staatsgreep die daarmee de geschiedenis in ging als Anjerrevolutie verliep vrijwel geweldloos en maakte een eind aan 50 jaar dictatuur.

De Anjerrevolutie betekende een omslagpunt in de geschiedenis van Portugal. Kolonies werden zelfstandig en in 1975 vonden de eerste vrije verkiezingen plaats. Portugal stak de handen uit de mouwen en met steun van Europa klom het land op uit een diep dal.

25 april is voor Portugal een nationale feestdag geworden. Een dag waar met trots de inzet en het doorzettingsvermogen van het Portugese volk word gevierd.

Vanwege het 40 jarig jubileum van de Anjerrevolutie heeft het porthuis Barros een bijzondere colheita op de markt gebracht. Barros is één van de populairste portlabels onder de Portugezen en wil op deze wijze bijdragen aan de feestvreugde in eigen land.

Het zal geen verassing zijn dat de colheita is gemaakt van de oogst uit 1974. Een gemiddeld jaar, maar omdat er voor deze colheita druiven zijn gebruikt die normaal voor een vintage port worden gereserveerd is de kwaliteit toch zeer uitzonderlijk.

Wat deze fles vooral bijzonder maakt is het etiket. In de vorm van een Anjer staat een proefnotitie die niet de port maar het Portugese volk beschrijft:

Proefnotitie“Bevat aroma’s van inspiratie met een perfecte combinatie van dromen. Levendige kleuren met tinten van verandering. Een intense smaak van moed, geïntegreerd met een hint van brutaliteit. Een adelijke afdronk, welverdiend en duurzaam. Vrijheid. Getuigenis van Portugees talent.”

Wat mij betreft een fles voor iedereen die Portugal een warm hart toedraagt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *